RECEPTEK
Aranygaluska vaníliasodóval

Lukács Lara gasztroblogger aranygaluskát készített, hozzá pedig elmaradhatatlan társát, a vaníliasodót. Próbáld ki ezt a szuper receptet!

Hozzávalók:Mokka_151221_CLN_fem3_01_frame_112625.jpg
30g porcukor
300 g liszt
25 g vaj
20 g élesztő
csipetnyi só
1 db tojás
1 dl tej
1 db citrom reszelt héja

Töltelékhez:
100 g darált dió
90 g kristáálycukor
200 g olvasztott vaj

Vaníliasodóhoz:
50 g kristálycukor
50 g búzaliszt
7 dl tej
7 db tojássárgája
1 szál vanília rúd

Először a sodót csináljuk meg. Finomabb és sűrűbb lesz, ha egy estét pihen a hűtőben.Egy tálban a lisztet és a cukrot a tejjel csomómentesre elkeverjük. Majd egyesével belekeverjük a tojásokat is és beletesszük a kikapart vaníliaszemeket és egyben az egész rudat is. Vízgőz felett kb. negyed órán át főzzük, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri. Ha levettük kivesszük belőle a vaníliarudat és kihűlésig még kevergetjük, majd berakjuk a hűtőbe. A tészta hozzávalóit beletesszük egy nagy tálba, az élesztőt belemorzsoljuk, és lágy tésztává gyúrjuk. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Ezután konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Egy 26 cm-es tortaforma alját és oldalát kibélelünk sütőpapírral, (vagy vastagon kikenjük vajjal és beszórjuk zsemlemorzsával) a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kis formákat szaggatunk belőle. A pogácsákat szorosan egymás mellé rakjuk a torta forma aljába, majd megkenjük az olvasztott vajjal és szórunk rá a cukros-diós egyvelegből. Addig rétegezünk és csináljuk ezt a folyamatot, míg el nem fogy a tészta. Ha kész, 180 fokon 30-35 percig sütjük. Megvárjuk míg kihűl, szeletet vágunk belőle vagy apró darabokra szedjük és vaníliasodóval öntjük le.

 


Címkék: étel   étel főzés   fem3café_recept   gasztro   gasztro_karácsony   recept

2015. december 21. 13:08




 

KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS