Műsoraink   I   Videók  I  SOROZATOK  I  7 NAP  I  Műsorújság  I  Szórakozás  I  Infópult
MŰSORAINK
Boszorkánykonyha receptek: 35. hét

Augusztus 30. 

Szilvagombóc torta (az ország tortája)

A torta négy lépésben készül el. A szilvás pudingot és a ,,szilvagombócokat” célszerű, ha előző nap készítjük el, majd másnap állítjuk össze a tortát. Első lépés A hozzávalók: - 50 dkg friss, vagy fagyasztott szilva - 1 dl víz - 1 kávéskanál fahéj - 12 dkg cukor A hozzávalókat együtt felforraljuk. - 0.8 dl víz - 4 dkg pudingpor A hideg vízzel elkevert pudingporral besűrítjük a forrásban lévő szilvát, ha fakó a színe, utólag néhány csepp lila természetes ételfestékkel színezhetjük, majd lehűtjük. Ha túlságosan egyben marad a szilva, kissé szétturmixolhatjuk, de semmiképpen se legyen homogén, egynemű, fontos, hogy látszódjanak a szilvadarabok. Második lépés, készítjük el a ,,gombócot”. - 3 ek cukor - 2 ek víz - 2 ek  rum (kisgyerekeknél lehet kevesebb!) - 25 dkg marcipán -1 tojásból piskótalap -1 ek porcukorral kihabosított margarin (vajkrém) - őrölt fahéj - 20 dkg olajjal higított csokoládé A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűlés után hozzáadjuk a rumot. 23 dkg  nullás marcipánt kb. 11 x 46 cm nagyságú lappá nyújtunk. Ennek a marcipánnak igen magas a mandulatartalma, intenzív az íze, így nem lesz túlságosan édes a gombóc. Egy kb. 7x 42cm-es nagyságú piskóta bőrös felét fehér vajkrémmel leheletvékonyan lekenjük,( az a lényeg, hogy a marcipán csík mindkét oldala kb. egy-egy ujjnyival legyen szélesebb a piskótacsíknál, mivel így tudjuk kényelmesen feltekerni.) Vajkrémes felével lefelé a marcipánlapra fektetjük, ecset segítségével meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal, majd meghintjük őrölt fahéjjal. Ezután a csíkot kirakjuk10 dkg aszalt szilvával (a szilva nagyságától függően változhat a mennyiség, de az a lényeg, hogy a szilvákat szorosan egymás mellé kell helyezni, ne maradjon köztük hézag), majd szorosan feltekerjük a csíkot úgy, hogy a piskóta sehol se látszódjon ki. Kör alakúra formázzuk a tekercset, szilikonos papírra helyezzük, majd fagyasztóban kifagyasztjuk.  A díszítéshez használt tekercset is most készítjük el: a kinyújtott marcipáncsíkba aszalt szilvát fektetünk le sorban, szorosan feltekerjük, majd ezt is lefagyasztjuk. Fagyasztás után a tekercseket és a csíkokat is olajjal higított csokoládéban kimártjuk, vigyázva arra, hogy a csokoládé mindenhol fedje a marcipánt. Ha észrevesszük dermedés után, hogy valahol nem fedte be teljesen a csokoládé a marcipánt, akkor azt utólag kenjük be csokoládéval, mert ha a későbbiekben a marcipán találkozik a tejszínnel, elfolyik a marcipán. Szintén fontos, hogy a csíkokat olajjal higított csokoládéval húzzuk át, mert így sokkal könnyebb lesz a szeletelés, mintha egy kemény, roppanós csokoládét kellene átvágni a puha krémben. Harmadik lépés, megsütjük a piskótát. Csokoládés piskóta: - 2 tojásfehérje - 2 tojássárgája - 4 ek cukor - 3 ek liszt - 1ek  kakaó - 1 dkg vaj - 1,3 dl víz A hozzávalókból kerek csokoládés piskótalapot sütünk: a tojássárgát 1 ek cukorral és a vízzel kihabosítjuk, közben a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához. Ezután beleforgatjuk a kakaóval elkevert lisztet, és hozzácsurgatjuk a langyosra megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett pléhre kerek lapot kenünk, majd 200 fokos sütőben készre sütjük. Még melegen alávágunk. Ez kerül a torta tetejére. A torta alja sacher felvertből készül: Sacher-felvert: 7 db tojás sárga 1 db egész tojás 1 ek víz 5 ek cukor 2 ek olaj 4 csapott ek liszt 2 ek kakaó Az összes tojáshoz hozzáöntjük a vizet és a cukrot, vízgőz felett állandóan kevergetve felmelegítjük annyira, hogy a tojás ne csapódjon ki (kb. 50 fok). Kihűlésig habbá verjük, majd belecsurgatjuk az olajat. Ezután lazán hozzákeverjük az átszitált, kakaóval elkevert lisztet. Fém tortakarikába tesszük, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. A torta összeállítása a negyedik lépés: 10 dkg aranykrém (vanília puding) 40 dkg tejszínhab sacher karika maripán tekercs kakaós piskótalap az elkészített szilvapuding 1,5 dl zselatin 1 ek citormlé 1 mokkáskanál fahéj A hozzávalókból tejszínkrémet keverünk. Fém tortakarikába helyezzük a sacher-karikákat, félig megtöltjük a tejszínkrémmel, majd belehelyezzük a marcipán tekercset. Óvatosan kissé belenyomkodjuk a krémbe, rátöltjük a maradék krémet, végül a kakaós piskótalappal befedjük. Dermesztés után a maradék kakaótartalmú csokoládéval áthúzzuk a torta tetejét, az oldalát tejszínhabbal körbekenjük. A tetejét tejszínhab stuffokkal, a felszeletelt aszalt szilvás tekerccsel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük. A díszítéshez felhasznált anyagmennyiségek: - 10 dkg marcipán - 5 dkg aszaltszilva

Augusztus 31. Afrika-nap

Asmarai túrós gombóc paradicsommártással - etióp étel

Hozzávalók-gombóc: 1 kg zsíros tehéntúró fél kg friss paraj 1 kk csípős paprika 2 tojás 6 púpos ek liszt 1 ek vaj só,bors,szerecsendió   Hozzávalók-mártás: 1,5 kg paradicsom só,bors,fokhagyma 1 tk cukor Elkészítés A megmosott parajt forrázzuk, kinyomkodjuk majd pépesítjük.Keverőtálban hozzáadom a túrót,tojást,fűszereket. A lisztet adagolva keverem a masszához. A kész tésztából gombócokat formázok és sós vízben kifőzöm mindegyiket,majd olvasztott vajba forgatom őket. A hámozott, kimagozott paradicsomokat apróra vágom, fűszerezem, felforralom és tálaláskor a gombócokra öntöm.

  Szeptember 01. Menza-nap

Burgonyafőzelék fasírttal

Hozzávalók-főzelék: 70 dkg burgonya 1 fej vöröshagyma 2 dl tejföl 1,5 ek liszt 2 babérlevél só,bors, 1 ek uborkalé 2-3 ek étolaj Hozzávalók-fasírt: 50 dkg sertés darált hús 1 kis fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma só,bors, pirospaprika, köménymag 1 szelet kenyér 1 tojás 2-3 ek étolaj plusz a olaj a sütéshez 5 ek zsemlemorzsa A meghámozott burgonyákat kockára vágjuk,megmossuk.A vöröshagymát finomra aprítom és az olajon világosra sütöm. Ráteszem a burgonyát és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzáadom a babérlevelet, majd puhára főzöm. Sózom, borsozom. A tejfölt a liszttel és 2-3 kanál meleg főzőlével csomómentesre keverem és behabarom a főzeléket.Kiforralom.Ecetes uborkalével ízesítem. A fasírthoz a kenyeret beáztatom, majd kinyomom belőle a vizet. A hagymát finomra vágom és az olajon lepirítom, majd a tojással a kenyérrel a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával a darált húshoz keverem,jól összedolgozom. Megformázom a fasírtokat,megforgatom a morzsában és olajban kisütöm. A főzelék mellé tálalom.

Szeptember 02.

Fetasajtos csirkerolád paradicsomos zöldségraguval

Hozzávalók-csirkerolád: 60 dkg csirkemell 20 dkg fetasajt 2 ek natúr sajtkrém friss petrezselyem zöld 1 gerezd fokhagyma bors alufólia Hozzávalók-zöldségragu: 2 db cukkini 1 db padlizsán 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika 1 szál angol zeller 1 fej lila hagyma 2 gerezd fokhagyma friss kakukkfű,rozmaring só,bors 1 dl oliva olaj 1 dl paradicsomlé(konzerv) 1 tk barnacukor Elkészítés-rolád A sütőt előmelegítem 180 fokra. A fetasajtot a krémsajttal és a fűszerekkel kikeverem. A melleket tenyérnyi szeletekre nyitom és finoman, folpack alatt kiklopfolom. Alufóliából 40X40 cm-es négyzeteket vágok(amennyi a csirkemell szelet). A kiklopfolt húst egyre ráteszem és vékonyan megkenem a sajtkrémmel, majd óvatosan, szorosan feltekerem a fóliával.Ezt elvégzem az összessel. Az így kapott tekercseket tepsire teszem és kb.20-25 percig sütöm.  Zöldségragu A zöldségeket 1,5X1,5 cm-es kockákra vágom,külön-külön tartva.A friss fűszereket (3-3 szál leveleit)finomra aprítom. Egy nagyobb serpenyőben az olajat felhevítem és először a hagymát és a zellert(1-2 perc)majd a paprikákat(2 perc)a padlizsánt(3-4 perc)és végül a cukkinit teszem bele és ressre pirítom őket. Közben sózóm, borsozom,hozzáadom a friss fűszereket, a zúzott fokhagymát majd legvégül a paradicsomlevet és a cukrot. Összeforralom, kicsit besűrítem. Az elkészült ragut tányérra teszem, a tetejére egy ferdén kettévágott húsrolád kerül,friss kakukkfűvel díszítem.

Szeptember 03. Hal-nap

Hajdinalisztes kapros-cukkinilepény roston sült fogasfilével, fokhagymás vajjal

Hozzávalók: 70 dkg bőrös vagy nyúzott fogasfilé 5 dkg vaj 2 gerezd fokhagyma 1 citrom só,bors 3 ek olivaolaj 1 nagyobb cukkini 1 tojás 4 dkg reszelt parmezán(vagy más kemény sajt) 4 ek hajdina liszt 3 ek sima liszt 1,5 dl tej 1 kk sütőpor só,bors,friss kapor olaj a sütéshez Elkészítés-lepény A cukkinit lereszelem(nagy lyukon)majd jól kinyomkodom belőle a vizet,tálba teszem. Hozzáadom a többi összetevőt(a tejet csak adagokban, sűrű galuskatészta állag a cél). Ízesítem, majd nem túl forró olajban 8-10 cm átmérőjű lepénykéket sütök.3-3 perc oldalanként. Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat felitassuk.   A halfilét kb. 10 cm széles rombuszokra vágjuk,sózzuk, borsozzuk és bőrös felükkel lefelé serpenyőben(teflon) előmelegített  vaj és olaj keverékére tesszük.(a vaj és olaj felét használom fel) Óvatosan, hogy a zsiradék ne csapódjon fel.Sütöm 1-2 perig, majd megfordítom.1-2 karika citromot teszek melléjük a serpenyőbe. A filé vastagságától függően 5-6 percig tovább sütöm.(akkor jó, ha ujjal megnyomjuk és a hal húsa rugalmas, van még egy pici ellenállás.Vigyázzunk, mert száraz hús, hamar túlsülhet)   A mártáshoz olvasszuk össze a maradék vajat az olajjal, ízesítsük zúzott fokhagymával,pici sóval, borssal majd tálalásnál locsoljuk vele körbe a tányért. Készíthetünk nagyobb mennyiséget is, akkor mártásos edényben külön az asztalra tehetjük.

Címkék: fogyás   fogyókúra   gombos   joshi   műsoraink   recept

2010. szeptember 9. 16:16




 

KÖZÖSSÉG


© TV2 Zrt.    |    Impresszum    |    Adatkezelési szabályzat    |    Felhasználói szabályzat    |    Powered by Neoport Core CMS
A fem3.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség